Değerli takipçiler, son aylarda özellikle twitterda kendilerini otizmli olarak tanıtan yetişkin insanlar ortaya çıkmaya başladı.
Sayıları da hızla artıyor. Peki nelerden bahsediyorlar? Genel konu başlıkları şöyle:
Otizm kötü bir şey değildir…
Otizmin dereceleri yoktur…
Aba terapisi otizme iyi gelmez aksine, eziyet eder…
Otizmi uzmanlardan değil bizden dinleyin…
Otizmlilerin değiştirilmeye ihtiyacı yoktur, siz değişin…
Yani özetle otizmle ilgili tüm bilinen görüşlere karşı çıkarak aksini söylüyorlar.
Bunları söylerken bazen gerçekten absürt durumlar oluşuyor. Mesela otizmli çocukları olan ailelerde boşanma oranı çok yüksek aileler bunu ifade eden bir yazı yazıyorlar. Onlar da diyor ki ‘bak hele otizm yuva yıkıyormuş, siz ne saçmalıyorsunuz … Otizm kötü bir şey değil vb…’
Yani orada kast edilen belli. Gerçekten de otizm boşanma sebepleri arasında var maalesef. Bunu evirip çevirip bambaşka tarafa çekiyorlar. Bunun gibi bir sürü saçma yazışmalar görüyorum…
Şimdi öncelikle bu insanların gerçekten otizmli olup olmadıklarını bilmiyoruz….Suistimale açık bir alan sonuçta. İhtimallere bakalım:
1.ihtimal: Bu insanlar otizmli değil, bilerek dikkat çekme, rant elde etme vb amaçlarla otizmi kullanıyorlar.
2.ihtimal: Bu insanlara resmen konulmuş bir otizm tanısı yok, kendi kendilerinin otizmli olduklarını düşünüyorlar gerçekten. Buna inanıyorlar ve iyi durumda oldukları için otizmi en iyi yönleriyle açıklamaya çalışıyorlar.
3.ihtimal: Bu insanlara ileri yaşlarda otizm tanısı kondu. Kendilerine Temple GRANDİN gibi iyi durumda otizmlileri örnek alıyorlar. Otizmi de bu bakış açısıyla anlatmak istiyorlar.
Ben şahsen çoğunun 2. Ve 3. seçeneğe girdiğine inanıyorum.
Ancak çoğu zaman maalesef yanlış yönlendirme yapıyorlar:
Duruma bakacak olursak; bir klasik otizm var. Bir de asperger sendromu var(her ne kadar DSM-5’ten çıkarılsa da)
Biz özel eğitimciler olarak klasik otizmlilerle çalışırız. Asperger sendromlu bireyler zaten ileri yaşa kadar anlaşılmaz. Normal eğitim ortamlarında eğitim hayatları devam eder. Zeka normal ve üstüdür. Hangi sorunlarla uğraşırlar peki: Topluma uyum sağlama, toplumsak kurallara göre yaşam vb konularda sıkıntı yaşarlar. Yani özel eğitim felan almazlar. Daha çok psikiyatrist desteği alırlar.
Klasik otizmliler ise kendi arasında etkilenme derecesi bakımından en hafiften en ağıra kadar farklı özellikler gösterirler. Ancak en hafifi bile özel eğitime gereksinim duyar ve küçük yaşlardan itibaren özel eğitim(yurt dışında ABA terapi denir, ülkemizde ise uygulamalı davranış analizi diye ifade ederiz. Ve özel eğitim tamamen bunun üzerine kuruludur) alır. Ve bu çocuklar aldıkları özel eğitim sayesinde çok ciddi ilerleme gösterirler. Kalkıp da buradan uzun uzun bunu yazmaya gerek bile duymuyorum.
Şimdi kalkıp muhtemelen asperger sendromlu bireyler olan bu twitterdeaki kişiler klasik otizmli çocukların eğitimiyle ilgili akıl karıştırıcı söylemlerde bulunarak hiçbir faydalı amaca hizmet etmiyorlar. Eğer faydalı olmak istiyorlarsa Temple GRANDIN gibi, Donna WILLIAMS gibi otizmin en içsel duygularını yansıtsınlar. Resimlerle nasıl düşündüklerini, harflere hangi anlamları yüklediklerini vb…
Aksi takdirde zaten kafası karışık olan ailelere bir darbe de onlardan gelmiş olacak.
Böyle giderse azıcık aykırı, kendini topluma entegre hissedemeyen herkes ben otizmliyim demeye başlayacak bir de…
Not:Ülkemizde asperger tanısı genelde koyulmuyor. İleri yaşlarda aspergerli bile olsa yine otizm tanısı konuyor psikiyatristlerce…Sıkıntı da bundan kaynaklanıyor.
Bu yazımı muhtemelen o arkadaşlar da okuyacak, son sözüm onlara:
Sizlere saygı duyuyorum ancak, çoğu açıklamanıza katılmıyorum. Klasik otizmli çocukların okullarına gidin ve onları yakından tanıyın. Ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Siz kendinizi asperger sendromlu olarak tanıtın ve asperger sendromluları kapsayacak söylemlerde bulunun...
Saygılar
Berat ÇELİK
02.01.2021