Ülkemizde her geçen yıl geçim koşulları daha da zorlaşıyor. Enflasyon, zamlar derken maaşlar gittikçe eriyor. Ancak bu zorlaşan hayat koşullarından daha fazla etkilenen bazı aileler var: otizmli çocuğu olan aileler…
Otizmli çocuğu olan ailelerin giderlerindeki artış, onları daha da zor bir duruma sokuyor.
Bu etki sadece ülkemize has değil bütün dünyada geçerli.
Peki bu giderleri hiç düşündünüz mü, işte buyurun:
1-Ebeveynlerden birinin gelir kaybı: Otizmli çocuğa, evde olduğu tüm saatlerde bakım gerekir. Bunu bir bakıcı da yapabilir ancak çalışan birçok anne çocuğuna bakmak için işini bırakıp evde kamayı tercih eder. Bu; ailenin ve otizmli çocuğun tüm masraflarının bir ebeveyne yüklenmesi anlamına gelir. Veya bakıcı masrafı giderlere eklenir.
2-Özel okul: Otizmli çocukların özellikle erken yaşlarda yoğun bir eğitim alması gerekir. Ayrıca ilerleyen yaşlarda da çoğu zaman özel öğretmene ihtiyaç duyulur. Bu eğitimi devlet veya sigorta karşılamaz. Bu da aileye ayda binlerce lira ek masraf demektir.
3-Özel etkinlikler: Otizmli olmayan çocuklar normal bir yüzme kursuna, müzik kursuna vb. gidebilirken otizmli çocuğun ailesi ona bu etkinlikleri ancak özel hoca tutarak yaptırabilir. Bu da ayda yüzlerce lira ek masraf demektir.
4-Özel ekipman: Otizmli çocukların öğrenmeleri için özel ekipmanlar gerekir: ders materyalleri, teknolojik aletler(ipad) vb. Bunlar da ek bir masraf demektir.
5-Sağlık harcamaları: Otizmli çocukların büyük bir kısmı psikiyatrik ilaçlar kullanır. Aileler genelde ünlü doktorların özel muayenehanelerine giderek bu ilaçları yazdırır ve takibini yaptırır.Bu da ek külfet oluşturur.
6- Alternatif tedavi arayışları: Otizmli çocuğu olan aileler özellikle ilk yıllarda otizmden kurtulmak için birçok alternatif tedavi denerler. Bunlar aslında bu giderler arasında en büyük paylardan birini oluşturur. Maalesef çoğu aile; en çok para gerektiren zamanlarda gelirleri oldukça azalmış duruma düşer.
Alternatif tedavileri yok saydığımızda bile aileye yıllık ortalama 40 bin ile 50 bin lira arasında bir maliyet çıkıyor. Tüm bunlar karşısında tek destek, çok düşük gelirli ailelere engelli aylığı…
Şaşırdınız değil mi otizmli çocuğu olan aileler bu masrafları nasıl karşılıyor.
Şaşırmayın, çünkü aileler bu masrafları karşılayamıyor. Sadece çocuğunun bir an önce 6-7 yaşına gelip devlet okuluna başlamasını bekliyor…
Böyle bir komşunuz varsa, gürültüsünden şikayetçi olurken bir kez daha düşünün; dolmuşta, trende denk gelirseniz biraz daha saygılı olun. Yardımcı olamıyorsanız en azından empati kurun.
Saygılarımla
Berat Çelik
Not: Bu yazıyı 2017 yılında yazmıştım. Siteyi güncelleyince kaybolmuştu. Bulunca tekrar ekledim…