Değerli takipçiler, otizmli bireylerin bir kısmı konuşma becerisini kendi kendilerine öğrenebilmekte, bir kısmı ise yoğun eğitimler sonucu konuşmayı öğrenebilmektedir. Ancak birçok otizmli birey ise hayatları boyunca konuşma becerisini edinememektedir. Bu % 20’lik dilimdeki çocuklara konuşmayı öğretmeye çalışan eğitimci ve terapistler çoğu zaman sonuç alamamaktadır. Çünkü bu çocuklar klasik anlamda konuşma terapisine pek yanıt vermemekteler. İşte böyle durumlarda daha farklı yaklaşımlar geliştirmek gerekmektedir.

Burada ise karşımıza Prompt yöntemi çıkmaktadır.

Prompt tekniği  1970’lerden bu yana AMERİKA’da  gelişen bir tekniktir. Prompt tekniği Deborah Hayden isimli bir konuşma patoloğu/ terapistinin Otizm’li çocuklarla çalışırken geleneksel terapi metodlarının işe yaramadığını farketmesi ve  bu nedenle geliştirdiği ve yıllar içinde bilimsel çalışmalarla daha da gelişen bir tekniktir. Prompt Tekniği için Amerika’da bir Araştırma ve Eğitim Enstitüsü kurulmuştur (PROMPT INSTITUTE). Bu teknikle çocuğun konuşma organlarına dokunarak, bu organlarının hangisini hangi sesi üretmesi için kullanması gerektiği çocuğa öğretilir. Bir anlamda verilen bu dokunsal uyaranlarla beyin konuşması için yeniden programlanır.

Orta ağır otizmde konuşma terapilerini sadece sözel yönlendirmeler çerçevesinde planlamak yeterli olmayabilir. Terapist, sözel ipuçlarını dokunsal ipuçlarıyla destekleyerek çok daha hızlı sonuçlar elde edebilir. PROMPT terapi tekniği, konuşmayla ilgili olduğu bilinen kaslara sıralı şekilde baskı yaparak konuşmayı kolaylaştırmayı hedefler. PROMPT yöntemi, seanslarda kişilerin konuşmayla ilgili kaslarına sırasıyla temasta bulunarak konuşmayı kolaylaştırmayı hedefler. Terapist her sesin, doğru ve akıcı kullanımı sağlamak amacıyla boyun, çene, dil, dudak gibi konuşma mekanizması dediğimiz alanlara düzgün duruş, tutuş ve kullanım şekli sunar.

PROMPT tekniği konuşma  kaslarına  yönelik bir tedavi yöntemidir. PROMPT aslında İngilizce  bazı kelimelerin  baş harflerinden oluşan bir  kısaltmadır.
Prompts for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets

“Ses çıkarma fonksiyonu  olan  ağız  ve  çevre  kaslarının yeniden yapılandırma  için  harekete geçirilmesi” şeklinde Türkçe’ye tercüme edilebilir. 

Prompt tekniği ile dokunsal uyaran vererek otizmli bireylere ve onların   beyinlerine hangi harfi nasıl üretmesi gerektiğini öğretiyoruz. Mesela, en basit şekliyle sizinle bir deneme yapalım: Ö sesi çıkarırken dilimizin ortası çukurlaşır. Bunu sözel olarak otizmli öğrenciye anlatma şansımız yok. Bu şekilde karşısına geçip istediğimiz kadar Ö diyelim. Asla doğru sesi çıkaramaz. İşte prompt yöntemi burada devreye giriyor. Eğer bir abeslang çubuk ile dilin ortasını fiziksel yardım ile çukurlaştırırsak çocuk o sesi artık doğru bir şekilde çıkarabilecektir.

Eğitimci bu yöntemle birlikte sesleri doğru bir şekilde çocuğa öğreterek ve çıkarabilmesini sağlayarak otizmli çocuğun konuşabilmesini mümkün hale getirebilir. Ancak yöntemi ve geri çekim aşamalarını çok iyi bilmek gereklidir. Konuşma becerileri geliştikçe ipuçları yavaş yavaş kaldırılır.

Bu sayede konuşamayan grupta yer alan birçok otizmli çocuğun konuşmayı öğrenmesi mümkün hale gelebilir. Prompt yöntemini bilen uzman sayısının artması ve erken müdahale sayesinde konuşamayan otizmli bireylerin sayısı ve oranı gittikçe azalacaktır.

Örnek Video:

 

Ancak prompt yöntemine rağmen konuşmayı öğrenemeyen çocuklar da olacaktır. Bu çocuklarda ise alternatif iletişim yöntemlerini kullanmak gerekecektir.

Not: Prompt yöntemi sadece otizmli bireyler için değil diğer engel gruplarında da kullanılabilir.

Duyuru: Yakın zamanda dil konuşma ile ilgili bir online eğitim yapacağım. Bu linkten inceleyebilirsiniz